SketchUp 2022

SketchUp Pro 2022

De nieuwe versie van SketchUp Pro 2022 is beschikbaar! Stroomlijn het ontwerpproces en verbeter met deze kleine (en grote) aanpassingen je workflow. Met deze versie gebruik je SketchUp Pro nog sneller en efficiënter. Er is ook goed nieuws voor de Apple gebruikers! Hieronder staan de handigste features kort samengevat.

 

SketchUp Pro 2022 Horizontal RGBSketchUp

Search in SketchUp

Leg je volledige focus op het design, niet op het zoeken van een tool of extensie. Met deze nieuwe zoekfunctie bespaar je tijd (en schermruimte)! Vind makkelijk en snel de tools die je zoekt. Gebruik Ctrl / command + Shift + S en de search tool is klaar voor gebruik.


Lasso Select

Met de Lasso Select tool maak je zonder het perspectief aan te passen selectiegrenzen. Werk snel, precies en maak meerdere selecties tegelijk in één “click-drag” actie.


Stamp Copy

Met deze geupdate tool (geïntroduceerd in 2021 2.1) maak je in één klik meerdere kopieën van een element, zonder de afstand tussen de elementen aan te passen. Plaats bijvoorbeeld schaalfiguren in een landschap. Wil je meerdere kopieën met een onregelmatige interval, langs dezelfde as voor bijvoorbeeld een zebrapad in een urban design? Dan is dit ook een handige tool.

Tag- tool

Label elementen in een tekening met de Tag-tool. Je labelt je elementen direct in het ontwerpscherm. Klik op een item en plaats een tag. Dit maakt het designproces een stuk overzichtelijker en het verbetert de betrouwbaarheid van de rapportage.


Freehand

De output van de “Freehand-Tool” is nu veel soepeler. Vloeiende curves en een natuurlijke lijn in een “extrusion” zijn nu de norm. Als je een curve tekent verminder je de segmentatie stapsgewijs. SketchUp geeft visuele feedback bij elke stap. Daarnaast is het nu ook mogelijk om op aangrenzende vlakken te tekenen.


Tangent Inference Lock

Met deze 2-punts en 3-punts ‘boog’ tool zie je waar de raaklijn van een bestaande boog of rand zit. Je voorspelt niet alleen nauwkeuriger waar de raaklijn zit, maar je tekent ook sneller een gebogen element.


Scene Search

Scene Search is de nieuwe zoekfilter voor constructie documentatie en visualisatie outputs. Voorkom eindeloze output-lijsten met gecodeerde namen, met deze functie selecteer jij snel je gewenste scène. Zo krijg jij een duidelijk overzicht van de design-details.


LayOut 2022 Horizontal RGBLayOut

Viewport-based Auto-Text labels

Naast de bestaande labels introduceert LayOut nieuwe auto-text tags. Deze selecteer je in het auto-text menu. Maak je eigen label of gebruik een template van Sketchup Viewports. Je kunt alle auto-text labels uit je ‘scrapbook’ halen. Zodra je op enter drukt verschijnt de waarde van de viewport automatisch. Dit zit bij de tags <SceneName>, <SceneDescription>, <Scale>, <Ratio>, <Coordinates()> en parameter input.

SU2021 2022Launch Feature 5 AutotextVoeg nieuwe informatie toe in je SketchUp modellen. Gebruik de Auto-Text tags voor het automatisch invullen van je tekentitel. Gebruik vervolgens een tag om de schaal en viewport te laten zien. Pas je het schaalmodel aan? Dan update de rest automatisch.

Page Management Auto-Text

Handmatig een inhoudsopgave maken en onderhouden is tijdrovend, vaak sluipen er ook nog fouten in bij snelle tekstaanpassingen. Deze updates lossen dat voor je op!

<PageCount> is een aanvulling op de bestaande <PageNumber> tag. Bepaal waar het bereik begint en eindigt. Je gebruikt dit bij een index of inhoudsopgave van je LayOut document. Met de <PageName> tag gebruik je de naam van een pagina die niet op de huidige pagina staat. Wil je de naam laten zien op de derde pagina van je document? Dan voer je <PageNumber(3)> in. De naam van de pagina update automatisch als je pagina’s toevoegt, verplaatst of verwijdert.

SU2021 2022Launch Blog 11 PageCountSequence Auto-Text

Deze functie stond al lang op jullie wensenlijst! Gebruik deze tags om snel een notitie te maken bij je design, genummerde titels, legenda’s en meer! Je hoeft niet langer de tekst aan te passen bij elke nieuwe kopie. Denk bijvoorbeeld aan <PageNumber> Auto-Text. Hergebruik en kopieer de sequence-tag zo vaak als je wilt. De tag past zich automatisch aan.

Find & Replace text

Snel tekst kopiëren en plaatsen op verschillende plekken, dat kon al in SketchUp, maar deze tekst op meerdere plekken tegelijk aanpassen was lastig. Verander met deze functie makkelijk en snel specifieke zinnen, paginanummers, bouwmaterialen en typefouten! Gebruik de shortcut Ctrl / Command + F of selecteer de functie in het text menu in LayOut.

SU2021 2022Launch Feature 6 FindReplaceZoom Selection

Zoom in (en uit) zonder haperen! In de vorige versie verstoorde de scroll-to-zoom nog weleens zodra de pagina groeide in detail en complexiteit. Dat maakte navigeren lastig. Met deze update spring je zo naar je gewenste selectie, zonder haperen tijdens het in-en-uitzoomen.


Performance and Quality

m1 chipNative M1 Support voor Mac

Goed nieuws voor de Apple gebruikers! In deze update support SketchUp Pro ook Mac gebruikers met een M1 processor. Als Mac gebruiker hoef je dus niet langer te kijken welke chip het beste werkt om SketchUp te installeren en gebruiken.

Entities Builder API

Een geometrisch ontwerp is prachtig, het importeren duurt alleen erg lang. Na deze update gelukkig niet meer! In de vorige versie duurt het importeren van deze toren met 22.000 gezichten ongeveer 6 minuten en 30 seconden. Met de nieuwe Entities API-interface importeer je de toren in minder dan 9 seconden.

SU2021 2022Launch Blog 13 EntitiesAPI