Tom Kaneko Design & Architecture: Schets, ontwerp en bouw in de praktijk

Lees hier het interview van Tom Kaneko en het gebruik van SketchUp en LayOut in de praktijk.

Tom Kaneko Design & Architecture: Schets, ontwerp en bouw in de praktijk

Blog2 Image1

Tom Kaneko uit Engeland is architect en ervaren SketchUp gebruiker. Hij is gespecialiseerd in maatwerk revitalisatie en uitbreidingen. In dit interview gaan we in op de manier hoe hij SketchUp gebruikt om zijn klanten inzicht te geven over hun mogelijkheden binnen een krap budget. Zijn SketchUp model is bruikbaar voor communicatie met zowel opdrachtgever als aannemer.

Vertel eens over uw achtergrond als architect en hoe dit uw ontwerpbenadering beïnvloedt.
Ik voel me aangetrokken tot de technische aspecten van het vak en de bouwplaats. Ik heb aan de Universiteit van Edinburgh een praktische opleiding gevolgd die me nu goed van pas is gekomen. Als ontwerper moet je je vak kennen.... gebrek aan bouwkundige kennis wordt duidelijk als je de overgang maakt van ontwerp naar bouw, vooral in gesprekken met de uitvoerders.

Wat was het "Aha!" moment voor u met SketchUp?
Het was in 2011 toen ik werkte aan Jemima’s House, een uitbreiding van een rijtjeshuis met grote ambities en een krap budget.

Blog2 Image2

SketchUp model en foto van het voltooide project met uitzicht vanuit de eetkamer naar de tuin van Jemima's House, Londen.

Om te werken met een beperkt budget en mijn tarieven laag te houden moest ik efficiënt omgaan met mijn tijd maar toch kwaliteit leveren.
We wilden een interessante en functionele ruimte ontwerpen, met gebruikmaking van aantrekkelijke maar goedkope materialen. Dit betekende dat ik snel ideeën moest ontwikkelen om te bespreken met Jemima. Het modelleren van het ontwerp in SketchUp hielp enorm tijdens onze gesprekken, omdat ik mijn model in 3D kon laten zien en ook snel in kon spelen op veranderingen.

Vanuit mijn SketchUp model maak ik alle tekeningen die we nodig hebben. Zo bouw ik het ontwerp virtueel voordat het in het echt gebouwd gaat worden. Op deze manier kan ik in het ontwerpstadium zo veel mogelijk fouten in de uitvoering voorkomen. Toen ik eenmaal ontdekte dat ik in een project als dit met SketchUp van ontwerp naar uitwerking kon gaan, ben ik gestopt met het exporteren van het model naar andere CAD-software. De tekeningen die ik met SketchUp en LayOut maak zijn zonder meer bruikbaar voor de bouwers.

Blog2 Image3

3D model van de constructie

De vlotte overgang van concept naar realisatie is cruciaal voor een succesvol project - Hoe zorgt u hiervoor en hoe ondersteunt SketchUp uw workflow?
Ik begin elk ontwerp met handgetekende schetsen. Ik richt me op een maakbaar plan uiteraard binnen de wensen en eisen van de opdrachtgever. Voor dit project moest ik natuurlijk ook rekening houden met de beperkte werkruimte.

Blog2 Image4

Met de hand getekend ontwerp.

In de schetsontwerpfase krijg ik inzicht in het bestaande gebouw en maak ik er een SketchUp model van. In mijn modelstructuur is elke bouwdeel een apart component, zo blijven muren en vloeren gescheiden. Waar nodig staan de componenten op individuele lagen. Met een goed georganiseerd model is het voor mij gemakkelijk om veranderingen aan te brengen. Om goed te kunnen werken maar ook voor LayOut stel ik alle benodigde scenes in..... plattegronden, doorsneden, gevels en perspectieven van de belangrijkste ruimtes.

Een bijzondere ontwerpuitdaging was om met de nieuwe daklijn een gevoel van ruimte in het interieur te bereiken, rekening houdend met de schaduwen van de buren. Het uitwerken van ideeën in 3D helpt me om tot een unieke en passende oplossing te komen.

Blog2 Image5
3D beeld en doorsnedestudie in de ontwerpfase

Beelden uit het model kunnen worden gebruikt voor zonlichtstudies die kunnen worden ingediend als toelichting op de omgevingsvergunning.

Blog2 Image6
Deze schaduwstudies tonen aan dat de nieuwe uitbouw nauwelijks van invloed is op de bezonning bij de buren.

Als de plattegronden en doorsneden akkoord zijn, maak ik op basis van het ontwerpmodel een nieuw model dat ik gebruik om het project verder uit te werken. Door dit in 3D te doen ben ik in staat om de bijzondere aansluitingen die ontstaan door de specifieke dakvorm zo uit te zoeken dat ze ook werkelijk zo te bouwen zijn.

Blog2 Image7

Constructietekening in LayOut met een perspectief voor de assemblage van het eiken front en details van de maatbepalende knooppunten.

Naarmate het ontwerp vordert, maak ik meestal voor elke belangrijke fase een apart model. In een eenvoudig schematisch model worden repeterende onderdelen gemaakt met componenten.... grote wijzigingen zijn hierdoor soms in vijf minuten door te voeren. LayOut pikt alle wijzigingen automatisch op. De laatste versie uit LayOut is de volgende versie van de tekeningen.

Ten slotte maak ik een gedetailleerd constructiemodel met de onderdelen zoals ze ook werkelijk gebouwd gaan worden. Met behulp van Skalp for SketchUp krijgen ook de doorsneden een geloofwaardige representatie.

Ik heb gemerkt dat het werken met assemblagetekeningen in 3D echt helpt om duidelijk te maken wat de bedoeling van het ontwerp is. Mijn ervaring is dat duidelijke informatie leidt tot goede relaties op de bouwplaats. Een aantal zeer ervaren aannemers van eerdere projecten hebben me verteld dat mijn bouwtekeningen uit LayOut tot de beste behoren waarmee ze ooit hebben gewerkt!

Blog2 Image8
Bouwvolgorde Jemima's House

Welke tekenstandaarden en stijlsjablonen gebruikt u in SketchUp en waarom?
Mijn LayOut sjabloon is heel eenvoudig. Mijn tekeningwerk doe ik op A3-formaat omdat dit heel geschikt is om op papier en op beeldscherm te bekijken. Ik gebruik één lettertype voor alle teksten en houd alle pagina’s rustig, leesbaar en schaalbaar. In de loop van de tijd heb ik mijn eigen set revisiewolken en titelblokken gemaakt, maar mijn principe is om de annotatie minimaal te houden zodat alle aandacht naar het ontwerp gaat.

Gebruikt u ook renderings voor visualisaties?
Ik gebruik Thea voor renderings omdat het eenvoudig is en binnen SketchUp werkt. Het is ook een geweldig instrument voor het maken van een verlichtingplan.

Zonder welke toetsenbordcombinatie zou u niet kunnen leven?
Verberg de rest van het model zonder twijfel! "Ctrl + H" stelt me in staat om een klein onderdeel in een grote ruimte te bewerken (red. Ctrl + H is een aangepaste snelkoppeling van Tom). Werk nog sneller en prettiger met SketchUp met je eigen aangepaste snelkoppelingen!